a. BUURSINK - Kroniek van een Twentse familie

De geschiedenis van de familie Buursink is beschreven in:

BUURSINK - Kroniek van een Twentse familie
De Buursinks zijn een oud Twents boerengeslacht. Ze woonden eeuwenlang op twee boerderijen Buursink, n.l. het Groot Buursink en het Klein Buursink, vlak naast elkaar gelegen in het hart van het dorpje Buurse.  Buurse is een buurtschap in de gemeente Haaksbergen, ca 15 km ten zuiden van Enschede in het uiterste zuidoosten van Twente. De twee boerderijen bestaan nog steeds, maar ze worden nu niet meer door Buursinks bewoond.

 

 

Dit boek, geschreven door John Buursink, werd uitgegeven door het Van Deinse Instituut te Enschede en het eerste exemplaar werd op 30 october 2003  aangeboden aan de burgemeester van Haaksbergen, de heer Karel Lohuis. De Kroniek is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij het Van Deinse Instituut in Enschede.

De Buursink Kroniek omvat de genealogie van alle mensen met de naam Buursink, mensen die vroeger bekend stonden onder de naam Buursink, of een variant van de naam, en alle nu nog levende Buursinks. Dit zijn in principe alle nakomelingen van Welmer (Willem) Buerskens, bekend uit de 16e eeuw, voor zover zij de familienaam dragen. De Klein Buursink tak vormt een wezenlijk deel van de familie Buursink en is dus geheel opgenomen in de Buursink Kroniek.
Er zijn in totaal ongeveer 650 personen met de naam Buursink (geweest). Verder komen ruim 1200 leden van aangetrouwde families en vele honderden andere Twentenaren ter sprake.

De Buursink kroniek beschrijft de familie als volgt:
  • De oudste generaties (I t/m VI),

  • De Groot Buersinck tak, en

  • Vanaf generatie VII, de Zelhem tak

  • Vanaf generatie VII, de Haaksbergen tak

  • Vanaf generatie VII, de Enschede tak

  • Vanaf generatie VII, de Delden tak


 Alle nu levende Buursinks behoren tot de laatste vier takken.