a. BUURSINK - Kroniek van een Twentse familie

De Buursinks zijn een oud Twents boerengeslacht. Ze woonden eeuwenlang op twee boerderijen Buursink, het Groot Buursink en het Klein Buursink, vlak naast elkaar gelegen in het hart van het dorp Buurse.  Buurse is een deel van de gemeente Haaksbergen, ca 15 km ten zuiden van Enschede, in het uiterste zuidoosten van Twente. 

De geschiedenis van de familie Buursink is beschreven in:

BUURSINK - Kroniek van een Twentse familie
 

 

Buy this book!!

Dit boek, geschreven door John Buursink, werd in 2003 uitgegeven door het Van Deinse Instituut te Enschede.  Een beperkt aantal exemplaren is nog verkrijgbaar; neem daarvoor contact op met john@buursink.org 

De Buursink Kroniek omvat de genealogie van alle mensen met de naam Buursink, mensen die vroeger bekend stonden onder de naam Buursink, of een variant van de naam, en alle nu nog levende Buursinks. Dit zijn in principe alle nakomelingen van Welmer (Willem) Buerskens, bekend uit de 16e eeuw, voor zover zij de familienaam dragen. De Klein Buursink tak vormt een wezenlijk deel van de familie Buursink en is dus geheel opgenomen in de Buursink Kroniek.
Er zijn in totaal ongeveer 650 personen met de naam Buursink (geweest). Verder komen ruim 1200 leden van aangetrouwde families en vele honderden andere Twentenaren ter sprake.

De Buursink kroniek beschrijft de familie als volgt:
  • De oudste generaties (I t/m VI),

  • De Groot Buersinck tak, en

  • Vanaf generatie VII, de Zelhem tak

  • Vanaf generatie VII, de Haaksbergen tak

  • Vanaf generatie VII, de Enschede tak

  • Vanaf generatie VII, de Delden tak

 Alle nu levende Buursinks behoren tot de laatste vier takken.